söndag 17 januari 2010

Farfar på Facebook

Fars far föddes sommaren 1933.
I det stora Amerika hade precis förbudstiden ändat och de dryckesvilliga invånarna behövde inte längre smussla med krusen. Nu var Al Capones gangstervälde definitivt slut samtidigt som ett nytt startade i Europa. Tyskland fick en ny rikskansler i form av Adolf Hitler och människor kunde för första gången se King Kong slåss med skräcködlor och militärer på vita duken.

I Njackaure fanns inga biografer eller män med pressveckskostym och Tommy Guns. Ja, nazismen hade heller inget fotfäste i det röda arbetarnas Norrbotten. I inlandet lånade man farbrors armemauser och jagade älgar bakom knuten eller fiskade abborre för brödfödan. Televisionen var 30 år bort och Per Albin Hansson började sakteligen att forma det svenska folkhemmet.

76 år senare har även farfar slitits med i utvecklingen. Uttrycket "sociala medier" är snart utnött även bland pensionärer i glesbygden och ungdomarnas skyddade värld har numera full insyn även av den äldsta generationen. Flip eller Flop? Ja, jag tycker det är förbannat fränt att vara vän med farfar på Facebook.


1 kommentar:

Erica sa...

Det gillar vi. Jag vet en till underbar herr Engström som mest troligt också hade förgyllt Facebook om han hade hunnit få chansen.